Județul Gorj a fost binecuvântat cu mulțime de mănăstiri ce stau ca niște sateliți conectați la cerul divin şi care la rândul lor conectează pe orice doritor ce însetează după cunoaşterea lui Dumnezeu.
Unul dintre cele mai importante obiective religioase și turistice din județul Gorj este Sfânta Mânăstire Lainici, din oraşul Bumbeşti-Jiu.
Mănăstirea Lainici, aşezată la mijlocul mirificului defileu al Văii Jiului, la 25 km distanță de Petroşani şi la 32 km de Târgu Jiu, aparține de Arhiepiscopia Craiovei, Mitropolia Olteniei.
Actuala şosea ce tranzitează miraculos inedita trecătoare a Defileului Jiului a fost construită începând prin anii 1880 de meşteri pietrari deosebiți aduşi din Italia.
S-a continuat în perioada interbelică și s-a asfaltat abia după anii ’50. In paralel, începând cu perioada interbelică, s-a construit şi linia ferată Bumbeşti – Livezeni având 38 de tuneluri lucrate în piatră într-o mare artă de către meşterii italieni.
Până in 1880, trecătoarea principală între Oltenia şi Ardeal, din zona Gorj şi Hunedoara, era Pasul Vulcan, “drumul lui Mihai Viteazul”, pe acolo pe unde a trecut domnitorul Țării Româneşti, în anul 1600, când a unit pentru prima data Principatele Române. Se pornea din Turcineşti, se trecea prin Schela; Arsuri, pasul Vulcan, la o altitudine de 1621 m, şi se cobora în Vulcan, Paroşeni, Valea Jiului.
Mănăstirea Lainici era izolată total, într-o sihăstrie consacrată vieții monahale. Se ajungea foarte greu aici pe cărări, pe marginea albiei Jiului.
Denumirea de „Lainici” este învăluită într-un mare mister. S-au emis diferite ipoteze etimologice, privind toponimia, dar au rămas incerte la nivel interpretativ.
O interpretare etimologică a cuvântului „Lainici” îl consideră de origine grecească: în greaca veche, “lainos” înseamnă “de piatră”, în cazul nostru, „trecătoare prin munți de piatră”.
Altă interpretare, mai plauzibilă, ar fi aceea că termenul ar deriva de la numele unui trib geto-dac, al „Lailor”, care este binecunoscut prin secolele al IV-lea – al V-lea împreună cu al „bessilor” în zona Sarmisegetuzei, la circa 80 km distanță de Lainici.
Adevărul rămâne încă nedescoperit, mulțumindu-ne cu frumoasa denumire de „LAINICI”.