Icoana Maicii Domnului Grabnic Ascultătoare, Sfântul Munte Athos – Mănăstirea Dohiariu
În 1664, un monah pe nume Nil care era trapezar (îngrijitor în sala de mese) la Mănăstirea Dohiariu în Sf. Munte Athos obişnuia să ia în mână pentru a lumina trapeza o făclie care scotea mult fum. La intrarea în trapeză era Icoana Maicii Domnului, care, din cauza fumului excesiv provenit din făclia respectivă, s-a afumat foarte rău. Odată a auzit o voce: “Monahule, nu mai afuma icoana mea !!”. Crezând că cineva glumeşte, nu a luat în seamă, ci a continuat să facă acelaşi lucru, să umble cu făclia în mână şi să scoată mult fum și să afume icoana, dar din nou o voce mustrătoare, ca de tunet, i-a strigat: “Monahule nesimțitor, cât ai să mai necinsteşti icoana mea ?”. În acel moment, monahul Nil a orbit. Dându-şi seama de imprudența şi nesimțirea pe care le-a săvârşit, monahul a făcut multă pocăință și a plâns cu lacrimi înaintea icoanei Maicii Domnului, rugând pe ceilalți părinți din mănăstire să se roage pentru el să-l ierte Maica Domnului şi să-i redea vederea.
În cele din urmă dobândeşte iertarea, arătându-i-se Maica Domnului care îi spune cu glas blând și cu dragoste de mamă: “Monahule, rugăciunile tale au fost primite. Eşti iertat şi vei vedea din nou. Spune-le părinților şi fraților care se nevoiesc aici că sunt Maica lui Dumnezeu Cuvântul, a doua după Dumnezeu, ocrotitoarea acestei Sfinte Mănăstiri a Arhanghelilor şi a Sfântului lerarh Nicolae. Să vină către mine în orice nevoie şi-i voi asculta pe ei şi pe orice creştin ortodox ce va veni către mine cu evlavie, căci eu sunt “GRABNIC-ASCULTĂTOARE”. După aceea, părinții au încadrat icoana Maicii Domnului într-un iconostas şi au zidit un paraclis în cinstea ei. De atunci, din secolul al XVII-lea și până azi icoana Maicii Domnului “Grabnic Ascultătoare” a făcut și face multe minuni. Maica Domnului este prin excelență cea care degrab ne ajută când o solicităm și când strigăm la ea cu lacrimi.
Trăind în acest secol care este prin definiție un secol al vitezei, al grabei și al neliniştii, icoana Maicii Domnului “Grabnic-Ascultătoare” este parcă cea mai potrivită momentului contemporan. Cel mai important este ca noi să avem evlavie la ea, să ştim să o implorăm, să fim sinceri şi insistenți la rugăciune.
Lacrimile care se varsă înaintea acestei icoane se vor transforma în mari bucurii şi minuni.
Prin secolul al XIX-lea s-au mai făcut două copii ale acestei icoane, una s-a dus în Rusia, iar alta în Bulgaria. La sfârşitul secolului al XX-lea şi începutul secolului al XXI-lea s-au mai făcut 5 copii: 3 în Grecia, una în Georgia, pictată în anul 2005 şi ultima este cea de la Lainici din România, în 2006.
Acest exemplar este al cincilea în lume şi unicul în România.
Muntele Athos, Grădina Maicii Domnului, este plin de icoane făcătoare de minuni, iar această icoană de la Lainici este o floare adusă din Grădina Maicii Domnului. Rămâne ca noi, care o deținem, să ştim să o îngrijim pentru a nu se ofili şi pentru a ne împărtăși totdeauna de mireasma ei duhovnicească.
Rugăciunea făcută înaintea icoanei Maicii Domnului “Grabnic-Ascultătoare” poate avea efecte duhovniceşti. Atunci când suntem în fața Icoanei să o rugăm pe Maica Domnului din toată inima noastră să ne ajute în dorința noastră. Să nu avem nici un pic de îndoială, să credem cu toată ființa noastră că ceea ce îi cerem ne va dărui. Să alergăm la ea ca la ultima şi singura speranță și degrabă ne va ajuta, căci este ÎMPĂRĂTEASA CERULUI ŞI A PĂMÂNTULUI. Când îi cerem ceva, trebuie în primul rând, să o rugăm să ne ierte de tot ceea ce am făcut rău şi în al doilea rând să îi promitem că vom face ceva pentru Biserica lui Hristos, după puterile noastre şi cu toată dragostea. Deci trebuie să îi dăm ceva în schimb: părăsirea păcatului; dragoste mai multă; iertare față de oricine; milostenie după posibilități; rugăciune mai multă; postire, evlavie și lacrimi. Canonul şi rugămintea părintelui staret Grigore de la Mănăstirea Dohiariu, cel care ne-a dăruit această comoară, a fost ca toți închinătorii să aducă jertfă la această icoană: flori (în special crini), untdelemn pentru a arde candelele, lumânări de ceară curată de albine şi lacrimi pentru a îndeplini dorințele de care avem atâta nevoie.
Să o rugăm pe Maica Domnului care este “GRABNIC-ASCULTĂTOARE” să ne asculte şi nouă suspinele și durerile care ne copleşesc în fiecare zi.